Vaulted House / Manthan Design Studio

Vaulted House / Manthan Design Studio

Vault House / Manthan Design Studio - Exterior PhotographyVault House / Manthan Design Studio - Interior PhotographyVault House / Manthan Design Studio - Interior photography, stairs, handrailVault House / Manthan Design Studio - Interior Photography+ 25


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    1700 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2021


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: jacquard, Great, Asian paintings, Deshmukh Painters, Fenesta, Khabala Contractors, Phillips, Priti Kitchen, Shri Ram Tile Works, Simple, Sumit Industries

Vault House / Manthan Design Studio - Exterior Photography
© Hémant Patil

Text description provided by the architects. Each house essentially has a similar program, the only difference being the scales, but it is the client’s brief and an architect’s response that drives the myriad variations of space creation that are hugely personal yet universal. The vaulted house (1700 square feet) is one such response to its site which is bounded by a view of the lake to the west and roads on three sides. The plan is organized around a central spine oriented north and south, with wings on either side. The public areas to the east and the private area to the west give it ease of connection while preserving privacy. The north entrance with a stone staircase leads to the main door with a low slab above the veranda which marks the entrance.

Vault House / Manthan Design Studio - Interior Photography
© Hémant Patil
Vaulted House / Manthan Design Studio - Image 15 of 25
Ground floor Plan
Vault House / Manthan Design Studio - Interior Photography, Living Room
© Hémant Patil

The central north-south axis has a double-height atrium housing a staircase with a skylight above. The quality of light in the home changes throughout the day and with the seasons, adding dynamics to the otherwise simple space. As one enters the house through the double-height atrium and turns towards the public areas to the east, the volume is modulated by a set of vaults perched over the living and kitchen areas, freeing up space in a small garden. The vaults provide a unique homogeneous quality to the space without dominating the context.

Vault House / Manthan Design Studio - Interior Photography
© Hémant Patil
Vaulted House / Manthan Design Studio - Image 19 of 25
Section BB
Vault House / Manthan Design Studio - Interior photography, stairs, handrail
© Hémant Patil

The north-south escalator is made in a single flight that ends in a landing connecting the public and private spaces. This stairway is suspended in a double height space with a skylight running through it and the two upstairs bedrooms have tiny balconies that exit, with seating that opens into this stairway atrium making it an interesting interactive space. To the west are all the private spaces, bedrooms, office, etc. In addition, the west corner on the ground floor, adjoining the living room, has a covered terrace that opens onto the view of the lake. This bridge also has an exposed brick arched roof spanning the north-south axis. The upper floor has a guest bedroom and an office with a shared toilet. The axis of the staircase is modified for the upper floor which leads to a mezzanine so that the children can take advantage of the attic type space.

Vault House / Manthan Design Studio - Interior Photography
© Hémant Patil
Vault House / Manthan Design Studio - Interior Photography, Stairs
© Hémant Patil

The material palette is simple and local. The ferrocement vaults are finished with smooth gypsum stucco on the inside. A facing of exposed bricks on the east facades adds depth to the staggering of the masses. Accentuating the fluid curves of the vaults separated by a skylight. The west bridge arch is done in brickwork and walls finished with IPS to contrast and complement the palette, while keeping it simple and local. The flooring was done in concrete finishing tiles with stairs made from recycled wood. The exterior paving and stairs are all made with local black basalt stones salvaged from old demolished bungalows/wadas. This home was an experience of restraint and minimalism while meeting the client’s needs and aspirations.

Vault House / Manthan Design Studio - Exterior Photography
© Hémant Patil